top of page

"La cursa de la Mina en què guanya tot el barri"

Projecte fruit de les APS de la Identitat Miralls de la Mina. Sessió realitzada amb els prefessors i les professores de l'escola i institut de la Mina.

L’Aprenentatge i Servei (ApS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte. Aquestes propostes educatives esdevenen projectes educatius amb una marcada utilitat social.

Coneix la nostra experiència!

Per què participem en aquest projecte?

Som tres joves estudiants de Treball Social a la UB de Barcelona. Se'ns va proposar participar en aquest projecte i totes tres vam voler fer-ho. Sabiem que seria un espai on aprendre i poder trencar els nostres prejudicis cap al barri de la Mina. 

LA SESSIÓ

Aquesta va ser la nostra primera sessió de tres. Ens va tocar analitzar la noticia anomenada " La cursa de la Mina en què guanya tot el barri", escrita per Francis Manzano Rojas. Aquesta va ser publicada  el 30 de març del 2023. Vam tenir l'oportunitat de poder tractar-la amb el professorat de l'escola i institut de la Mina.

  • Fomentar la reflexió col·lectiva i l'anàlisi crític d'una notícia per a comprendre el seu impacte en l'àmbit educatiu i l'entorn.

  • Promoure el treball en equip. 

  • Estimular la reflexió sobre l'educació formal.

  • Enfortir la relació institut - família. 

  • Identificar causes, efectes i possibles solucions a partir de la notícia.

Objectius de les dinàmiques

Divisió de la sessió: les dinàmiques

01

PRESENTACIÓ: Joc de cartes

Consisteix en que cada membre del grup rebrà una targeta i un imperdible. En ell escriuran el seu nom, en horitzontal o vertical i, a partir de les lletres es generaran altres paraules. Concretament, adjectius positius sobre la mateixa persona. Això ho fem per trencar el gel i presentar-nos.

mina 7_edited.jpg

S A L W A

S --> Sensible

A --> Amable

L --> “Leal”

W --> “Treballadora”

A --> Alegre

02

ANÀLISI DE LA NOTÍCIA

Rojas, F. M. (2023, 30 marzo). La cursa de la mina en què guanya tot el barri. betevé. https://beteve.cat/basics/cursa-mina-guanya-barri-milla-institut/

A la segona part, llegirem la notícia individualment. Quan tothom hagi acabat de llegir la notícia i remarcar el que cregui en el full, llençarem dues preguntes a l'aire:

  • Com va sorgir la idea de fer aquesta cursa?

  • I perquè alumnes de segon d'ESO?

La idea seria que a partir d'aquestes dues preguntes ens expliquessin l'origen d'aquesta notícia i projecte i, així, poder aprendre sobre la cursa des de més a prop.

 

Seguidament, farem aquestes preguntes també per veure una mica com han viscut la notícia;

  • Com us vau sentir en veure la notícia als mitjans de comunicació?

  • L'heu explicat o portat a l'institut? Als alumnes?

  • Com s'ha transmès a altre alumnat de l'institut?

03

FRASES

Després començarà la tercera part de l'activitat. Per aquesta, llegirem unes frases en veu alta, i si hi ha projector les presentarem mitjançant un Canva. Aquestes frases que llegirem hauran sigut extretes de la mateixa notícia que acabarem de llegir. A partir d'aquestes frases, farem preguntes i cadascú donarà la seva opinió al respecte.

Durant aquest debat, farem que es mencioni el tema de l'educació formal, el treball en xarxa i la relació entre les famílies, ja que volem que analitzant la notícia, tinguin en compte i ho relacionin amb aquests temes, entre altres, com el gènere, estereotips / prejudicis, etc.. 

Les necessitats del barri són tantes que fer-hi una cursa popular podria semblar l’última.

L'equip docent del centre converteix el WhatsApp en tecnologia clau que ajuda a no aturar l'escola.L'equip docent del centre converteix el WhatsApp en tecnologia clau que ajuda a no aturar l'escola.

“Perquè de vegades fan vida només a la Mina”.

Les necessitats del barri són tantes que fer-hi una cursa popular podria semblar l’última.

L’absentisme és un dels problemes recurrents del centre

​“És un barri on durant el dia es veu poca gent al carrer i la idea és dinamitzar-lo, aprofitant la metodologia del treball per projectes“

04

COMPARACIÓ

Abans d'acabar projectarem i llegirem en veu alta una altra notícia, la qual és diferent, quant a la redacció. Això ho farem per poder veure una notícia que parla del mateix tema, però de manera més propera i amb menys estereotips. Deixarem un petit espai per donar opinions i reflexions.

05

Èxit de participació a la Milla de la Mina – desdelamina.net. (s. f.).

https://desdelamina.net/exit-de-participacio-a-la-milla-de-la-mina

CONCLUSIÓ

Per finalitzar, com a conclusions, farem un Mentimeter. Per tal que tots/es que participin puguin comentar amb tres paraules com s'han sentit durant la sessió, què en pensen de les dinàmiques i del que han viscut durant les dues hores. Ho tancarem de manera que es posin en rotllana i ens comentin com s'han sentit, com ens han vist, etc.

CONCLUSIONS, SENSACIONS i APRENENTATGES

Per a començar, ens agradaria esmentar que hem sigut un grup que va treballar en equip, vam intentar anar les més preparades possible i vam aprendre l’una de l'altra. A la pràctica vam funcionar molt bé, ja que ens vam organitzar i a part dels rols que ja teníem marcats, vam fer com una mena de xarxa, en la que tot era molt fluït.

Al principi estàvem una mica més nervioses, al no saber com era aquest col·lectiu, si els agradarien les nostres dinàmiques, si participarien, etc. Però durant la sessió, tot va transcórrer amb tanta naturalitat, que fins i tot els i les participants no volien marxar. 

Va ser una sessió molt productiva, perquè no sols érem nosaltres les que els aportàvem un aprenentatge, sinó que ells/es també ens van acompanyar i ens van brindar molta informació interessant, molt d'aprenentatge i sobretot molts conceptes a tenir en compte. També vam conèixer molt de prop tant la metodologia que duen a terme per poder organitzar aquest projecte com els indicadors claus per arribar-hi. 

 

Les activitats preparades ens van sortir molt bé, ja que van superar les nostres expectatives. Les vam realitzar totes en rotllana per crear un ambient més proper. Arran del debat ens vam complementar i vam aprofundir en diferents temes. La primera activitat ens va permetre trencar el gel en un principi. Analitzant la notícia, vam crear un ambient de confiança i molt pròxim i vam poder debatre amb molta facilitat. Per a acabar vam fer un tancament per a veure com es van sentir, com ens van veure i què és el que s'emportaven d'aquesta sessió. A més, vam fer una mica de conclusió i reflexió conjunta. Finalment, per a fer-ho dinàmic, teníem preparat una pantalla del "Mentimeter", on cada participant havia d’escriure tres paraules que definissin la sessió en general. Aquest en va ser el resultat: 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Ens van agrair la sessió i els seus "Feedbacks" eren molt bons.

Nosaltres vam sortir molt satisfetes del treball que havíem fet, però sobretot de com havia funcionat, ja que vam poder crear un ambient de confiança i alhora complir els nostres objectius plantejats amb la temporalització més o menys establerta.

Ha estat una experiència extraordinària. Ho hem viscut amb molta il·lusió, motivació, agraïment i sobretot com una oportunitat per a aprendre i obrir noves portes a diferents col·lectius, perquè per exemple aquest, per a nosaltres, ha estat la primera vegada en treballar-hi.

En conclusió, tot i que ens ha anat molt millor del que esperàvem, sempre es pot aprendre i millorar. Creiem que com a crítica constructiva, en les pròximes sessions hauríem d'avisar amb antelació a l'espai en el qual farem la dinàmica i si necessitem material extra com un projector. Ja que en aquesta no ho vam fer, i això va suposar un problema en un primer moment.

bottom of page